Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid staat informatie over wat je moet doen wanneer iemand in je omgeving overlijdt. Dit betreft alleen praktische zaken zoals erven en recht op nabestaandenpensioen.

Het is voor jongeren belangrijk om te onderzoeken of ze recht hebben op een nabestaandenpensioen. Indien je jonger bent dan 21 jaar heb je recht op wezenpensioen. Wanneer je nog studeert en jonger bent dan 27 jaar heb je vaak ook recht op wezenpensioen. Het wezenpensioen is afgeleid van het ouderdomspensioen van de overleden ouder(s) dat al is opgebouwd én het pensioen dat nog zou zijn opgebouwd tot aan de AOW-leeftijd.

Ook verschaft Rijksoverheid informatie met betrekking tot erven. Ze beantwoorden vragen over de wettelijke verdeling, testamenten en de stappen die er moeten worden gezet binnen de eerste maanden na het overlijden.

Informatie Rijksoverheid voor wanneer iemand in je omgeving overlijdt:

Informatie Rijksoverheid met betrekking tot erven:

De informatie die de Rijksoverheid geeft gaat dus niet over het rouwen zelf. Wél bevat de website van de Rijksoverheid informatie over wat te doen bij psychische klachten en waar je hulp kan vinden. Deze informatie kan van belang zijn wanneer je merkt dat de rouw na een jaar niet minder wordt of je klachten verergeren.

Informatie Rijksoverheid over handelingen bij psychische klachten: