Regelen

Wanneer iemand overlijdt, is er naast alle emotie en schok vaak ook nog de druk om alle dingen te regelen die bij de dood komen kijken. Bijvoorbeeld de uitvaart en de erfenis, maar ook het afsluiten van abonnementen, verzekeringen en betaalrekeningen. Ook heb je in sommige gevallen recht op wezenpensioen of moet je juist erfbelasting betalen. Deze administratieve en financiële taken kunnen best overweldigend zijn, vooral als je kampt met verse rouw, daarom hebben we hier wat extra informatie om het wat overzichtelijker te maken voor je!

 Op de website van de Rijksoverheid hebben ze een hele handige checklist waarbij je eerst informatie invult over wie er is overleden en wat de situatie op het moment is. Hierna geven ze je tips over jouw specifieke situatie.

Ga naar Rijksoverheid.nl

Wat moet je regelen als iemand net is overleden?

Dit zijn alle stappen die je moet zetten voor de uitvaart

Stap 1: Zorg dat je een verklaring van overlijden ontvang van de arts die het overlijden heeft vastgesteld, deze heb je nodig om aangifte te doen van overlijden.

Stap 2: Doe aangifte van overlijden: meestal doet de uitvaartondernemer dit maar je kan het ook zelf doen. Meestal is dit bij de gemeente waar iemand is overleden, als degene daar niet stond ingeschreven geven de gemeentes dit onderling aan elkaar door. Je moet binnen 6 dagen aangifte van overlijden doen maar tenminste voor de uitvaart omdat je toestemming nodig hebt van de ambtenaar van de burgerlijke stand voor de crematie of begraving.

Stap 3: Als je aangifte van overlijden heb gedaan, maakt de gemeente een overlijdensakte op en verwerkt het overlijden in de Basisregistratie Personen (BRP). Je hebt de overlijdensakte om administratieve zaken te regelen zoals het beheren van de betaalrekeningen of het beëindiging van de huur. 

Stap 4: Regel de uitvaart: je kan dit zelf doen of een uitvaartonderneming uitzoeken maar dit is niet verplicht. Check of degene die is overleden misschien een uitvaartverzekering had en wat hier de voorwaarden van zijn. Zoek een datum en locatie uit voor de uitvaart en maak keuzes over hoe de dienst er uit moet zien. De uitvaart mag niet eerder zijn dan 36 uur na het overlijden en niet later dan 6 werkdagen na overlijden, afwijken hiervan kan alleen met toestemming van de burgemeester. Zorg dat er rouwkaarten worden gemaakt en rondgestuurd naar mensen die je bij de uitvaart wil hebben of die moeten weten dat degene is overleden. Misschien wil je wel wat zeggen op de uitvaart, neem de tijd om wat dingen op te schrijven of vraag iemand anders voor jou te spreken als je het te lastig vindt. 

 

Wat moet je regelen kort nadat iemand is overleden?​

De uitvaart is geweest, wat nu?

 • Overlijden melden bij de bank
 • Overlijden melden bij de hypotheekverstrekker
 • Verzekeringen aanpassen of opzeggen
 • Abonnementen en contracten opzeggen of wijzigen
 • Geadresseerde reclamepost stopzetten
 • Voorlopige aanslag wijzigen of stoppen


Ga naar Rijksoverheid.nl

Wat moet je doen wat later nadat iemand is overleden?

 • Erfenis aanvaarden of verwerpen
 • Erfenis regelen
 • Levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering laten uitkeren
 • Wmo stoppen
 • Paspoort of identiteitskaart inleveren

Ga naar Rijksoverheid.nl