Het Team

Bart

Mijn naam is Bart en ik ben de oprichter van Rouwnetwerk Jong. Mijn vader is, na een strijd van tien jaar, overleden aan de gevolgen van kanker. Zijn overlijden voelde dubbel, het overheersende verdriet en de overweldigende pijn voerde de boventoon. Desondanks was er enige opluchting dat zijn lijden voorbij was en er een nieuw hoofdstuk aanbrak. Het rouwproces bleek echter minder makkelijk te verlopen dan gehoopt. Hierdoor begon ik te zoeken naar handvatten om het rouwproces te vergemakkelijken. Dit bleek niet makkelijk. Daarom heb ik dit netwerk opgericht en hoop ik het rouwproces voor jongeren te vergemakkelijken door de hulpmiddelen beter bereikbaar te maken. Daarbij hoop ik dat Rouwnetwerk Jong een plek kan zijn voor jongeren om samen te komen en te praten over rouw en verlies. Samen kunnen we elkaar verder helpen!


Rim

Hallo allemaal, ik ben Rim en mede-oprichter van RNJ. In Augustus van het jaar 2020 ben ik mijn vader verloren na een anderhalf jaar durende strijd met kanker. Dit proces van zorgen, aanpassen, beseffen en uiteindelijk verliezen heeft mij enorm in de war gebracht. Of ik nog hetzelfde was toen alles voorbij was, of hoe ik verder wilde, waren vragen waar ik geen antwoord op kon vinden. Het hielp voor mij enorm om te horen dat andere met dezelfde vragen zaten en ik merkte hoeveel makkelijker het was om over dit lastige onderwerp te praten met lotgenoten. Daarom was ik zo enthousiast over het idee van een rouwnetwerk waar iedereen deze steun kan ervaren, ook al kennen zij persoonlijk niemand die hetzelfde heeft meegemaakt.


Julia

Mijn naam is Julia. Op 28 augustus 2020 is mijn vader overleden aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Terwijl ik dit schrijf heerst bij mij nog steeds een gevoel van ongeloof. Dat vind ik soms gek van mezelf, omdat ik vanaf het moment van zijn diagnose wist dat dit zou gaan gebeuren. Is het inderdaad gek dat ik me zo voel? En zo komen er, naast verdriet, nog heel veel andere gevoelens om de hoek kijken waarvan ik niet weet of die ‘normaal’ zijn. Ik dacht namelijk altijd dat het rouwproces zichzelf wel zou wijzen. Niets blijkt minder waar: ik heb geen idee hoe ik moet rouwen. Met mijn bijdrage aan Rouwnetwerk Jong hoop ik dat jongeren die zich ook zo voelen (of niet weten hoe zij zich voelen) steun vinden bij elkaar, want gedeelde smart is halve smart. Daarnaast hoop ik uiteindelijk dat de dood een meer bespreekbaar onderwerp wordt onder jongeren in het algemeen. Het hoeft niet altijd een zwaar en beladen onderwerp te zijn. Het proces is namelijk al zwaar genoeg en erover praten heelt. Ook al voelt het soms wel zo, onthoud dat je niet alleen staat in dit proces.


Justin

Hey daar, ik ben Justin. Toen mijn oma plots kwam te overlijden in 2019 wist ik niet wat mij overkwam. Ik kwam in aanraking met gevoelens waarvan ik niet wist dat ik ze had. Ik was boos op alles en iedereen, maar liet dat niet zien aan de buitenwereld. Ik had voor mijzelf een eigen rouwproces ontwikkeld, eentje die mijn omgeving niet kon aflezen. Nadat ik werd toegewezen op het feit dat ik harteloos was, omdat ik geen verdriet toonde knapte er iets in mij. Ik had het gevoel dat niemand snapte wat ik voelde, dat ik niet op de juist manier aan het rouwen was. Met al deze opgekropte gevoelens had ik graag gewild dat er een plek was waar dit bespreekbaar zou zijn. Een plek zoals Rouwnetwerk Jong. Daarom ben ik blij dat ik deel uitmaak van deze organisatie. Om zo rouwende jongeren te laten weten dat, in welke staat ze zich ook verkeren, het allemaal oké is.
Binnen Rouwnetwerk Jong verhoud ik mij tot de identiteit, zowel online als offline. Ik focus mij vooral op het gevoel en het verhaal dat dit platform met zich meedraagt. Een veilige thuishaven bieden voor rouwende jongeren om samen te kunnen blijven praten over heftige onderwerpen.


Nikki

Hey, mijn naam is Nikki. Bij mij thuis was altijd alles bespreekbaar. Ik ben enorm dankbaar dat ik met dit idee ben opgegroeid, maar merk nu ik ouder ben dat dit in praktijk vaak anders gaat. We vinden het lastig om over dingen te praten die pijn doen. Ik hoop dat we met Rouwnetwerk Jong een plek creëren waar dit makkelijker wordt. Een plek waar we elkaars pijn kunnen begrijpen en verhalen kunnen delen. Ik werk hieraan mee door me bezig te houden met het design van het netwerk en hoop er zo voor te zorgen dat de website en instagram aanvoelen als een veilige plek om te kunnen delen en leren en waar alles bespreekbaar is.


Ilse

Mijn naam is Ilse, ik ben een 22 jarige Kunstmatige Intelligentie studente in Utrecht. Voor dit initiatief doe ik het technische werk, met nadruk op de website! Het is onvermijdelijk dat ik iemand die dichtbij me staat kwijt ga raken, maar het is me tot nu toe bespaard gebleven. En hoe stom het ook klinkt, ik ben bang voor dat moment. Bang voor het moment dat m’n hart m’n brein gaat overnemen en ik geen zekerheid meer kan vinden in m’n logica of probleemoplossende vermogen. Want dan valt er niets op te lossen, alleen te verwerken. Maar ik ben hier niet alleen om mezelf voor te bereiden. Ik ben hier ook om te begrijpen en er te kunnen zijn voor anderen. Want in mijn eigen slechtste momenten waar m’n brein chaotisch wordt en ikzelf onvoorspelbaar, vind ik mijn rust in acties, woorden en advies van anderen. Dus zoals anderen er voor mij zijn zou ik er graag voor anderen willen zijn. En dit is dan een kleine bijdrage. Zelfs al is het maar voor 1 iemand, helpen hierbij is het bij voorbaat al waard.


Marieke

Mijn naam is Marieke. In het huishouden waarin ik ben opgegroeid was veel niet bespreekbaar. En als ik er zo over nadenk is dit waarschijnlijk een reden dat ik op mijn 18e ben begonnen met de studie Humanistiek. Juist in deze studie is er ruimte voor existentiële vragen en heb ik geleerd mijn emoties te delen. Ik heb het geluk dat ik tot nu toe nog geen mensen heb verloren uit mijn directe kring, zoals ouders of goede vrienden. Net als veel anderen heb ik wel verlies gekend: van bijvoorbeeld familieleden en kennissen. Daarnaast heb ik het bij anderen van dichtbij meegemaakt: in mijn omgeving waren er tal van verlieservaringen, bij familie en vrienden. Mijn beleving is dat deze ervaringen maar moeizaam werden gedeeld. Soms omdat het de conventie was om er niet over te praten, soms omdat woorden vinden voor verlies veel geduld vraagt. Ik denk dat het waardevol is om een plek te hebben waar ervaringen kunnen worden gedeeld (met en zonder woorden) en waar het mogelijk is om samen betekenis te geven aan verlies. Daarom wil ik met mijn kennis en ervaring die ik heb opgedaan in het begeleiden van existentiële groepsgesprekken in mijn studie Humanistiek, praatgroepen organiseren bij RNJ.

Mijn uitgangspunt is een brede opvatting van verlies en rouw, waarbij een
verlieservaring ook vaak doorwerkt in jouw idee van wie je bent, de betekenis die je ervaart in het leven, je verwachtingen of dromen. Daarnaast vind ik het belangrijk ruimte te creëren voor een diversiteit aan verlieservaringen. Elk verlies is uniek en verdient aandacht.


Laura

Hoi, Ik ben Laura. Mijn moeder is in 2012 plotseling overleden. Dit gebeurde in Nigeria, terwijl ik in Engeland was. Door de omstandigheden in Nigeria mocht ik mijn moeder niet bezoeken tot mijn 18e. Daardoor mocht ik dus ook niet naar haar begrafenis. Omdat het zo ver weg was kreeg ik erg weinig mee van alles wat er gebeurde. Ik was een van de laatste die wist dat mijn moeder was overleden. Ook was het totaal niet duidelijk waaraan ze was overleden. Ik mocht pas naar Nigeria toe wanneer ik 18 jaar was. Dit heeft mijn rouwproces erg lastig gemaakt. Ik kende op dat moment ook niemand om mij heen die iemand was verloren. Voor een lange tijd heb ik me afgevraagd of ik wel goed aan het rouwen was. En ik weet dat ik niet de enige ben. Daarom vind ik het belangrijk dat er organisaties zoals Rouwnetwerk Jong bestaan.