Luisteren

Hieronder vind je informatie over podcasts die het rouwproces bespreken. Deze podcasts zijn zeer divers en bevatten verhalen van specialisten en ervaringsdeskundigen. Zowel de gastvrouwen en heren als hun gasten stellen zich kwetsbaar op om rouw bespreekbaar te maken.


Alles goed? de podcast

In Alles Goed? bespreekt Jujube Zeguers verlies en rouw met jongvolwassenen. Ze gaat tijdens een persoonlijk gesprek in op onderwerpen en ervaringen die vele jongeren ervaren tijdens het rouwproces. Daarbij bespreekt Jujube met haar gasten de moeilijke keuzes die je op jonge leeftijd moet maken en het proces van volwassen worden. Dit is namelijk een aspect van het leven dat flink wordt beïnvloed door een rouwproces op jonge leeftijd. Met deze podcast zoekt Jujube herkenning in het gesprek met haar gasten en hoopt ze deze sfeer over te brengen op haar luisteraars.


Doodgewoon podcast

De podcast Doodgewoon bestaat uit gesprekken over de dood en alles wat daarbij komt kijken. Benthe en Sabien zijn van mening dat de dood bij het leven hoort en daarom kan het best besproken worden. De gasten waarmee Benthe en Sabien in gesprek gaan zijn zeer uiteenlopend, dus voor iedereen wat wils. Het gesprek met rouwdeskundige Ellen Dreezens in aflevering 9 springt er bovenuit door de waardevolle kennis die zij deelt over rouw op jonge leeftijd.


Dag voor Dag

Liesbeth Raasker raakte op tienjarige leeftijd haar moeder kwijt en later verloor ze de persoon die een oogje in het zeil zou houden na haar moeders dood. Deze twee ervaringen met verlies bewogen haar tot het maken van deze podcast. In de afleveringen bespreekt zij de onderwerpen die impact hebben op het rouwproces. Dit doet zij op een intieme manier, aan de keukentafel met een drankje, voor houvast en begrip. 


Een Doodnormale Podcast

Twintigers Benthe en Sabien onderzoeken wat het betekent om jong te rouwen. Ze spreken jonge schrijvers, muzikanten en acteurs, die een dierbare hebben verloren en vragen experts vele vragen over rouw en alles wat daarbij komt kijken. Waar omgaan met de dood in Nederland vooral wordt gekleurd door ongemak en het wegstoppen van gevoelens, halen Sabien en Benthe voor hun podcast hun kop uit het zand en kijken de dood recht in de ogen.


Zullen we over de dood praten?

Bureau MORBidee is in oktober 2020 gestart met de podcast ‘Zullen we over de dood praten?’ De podcast creëert een fijne sfeer die je al snel op je gemak stelt. Daardoor voelen de gesprekken over de dood, een minder gemakkelijk onderwerp, toch comfortabel. Serieus, maar ook met ruimte voor een lach. ‘Praten over de dood’ wordt breed opgevat door de makers Rob en Mariska. Onderwerpen die worden besproken verschillen van uitvaartzorg tot bijna-dood-ervaringen en van palliatieve zorg (laatste zorg voor de dood) tot rouw.


Mignonnus de podcast

In het eerste seizoen van de podcast van Mignon Nusteling leest zij voor uit haar nooit uitgegeven manuscript ‘Wat niemand je vertelt wanneer je vader doodgaat’. hierbij bespreekt ze de ongemakkelijkheden van rouw en verlies. Deze autobiografische verhalen roepen al snel herkenning op en brengen op een lichte manier zware onderwerpen naar boven. 


Het Klokhuis over Dood en Afscheid

Als iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. Er gebeurt heel veel in korte tijd, en kinderen hebben daar vaak veel vragen over. Het Klokhuis maakte vier tv-afleveringen over de dood (staat op deze website op de pagina ‘documentaires’), maar kinderen bleken nog veel meer vragen te hebben. In een Klokhuispodcast beantwoordt presentatrice Eva Cleven deze vragen samen met de experts. Op een rustige, simpele manier worden grote en moeilijke onderwerpen aangesproken. De manier waarop het Klokhuis het zo goed kan, volwassen onderwerpen voor kinderen.


Rouwcast

De makers van Rouwcast weten hoe moeilijk het kan zijn om je leven weer op te bouwen na het verlies van een dierbare. Het bespreekbaar maken, en daarmee het taboe rond de dood doorbreken, is iets wat belangrijk is. Het minder ‘eng’ maken om over de dood te praten en weten hoe je er echt voor iemand kan zijn. Dat is het doel van deze podcast. Dit doel proberen zij te behalen door middel van gesprekken met ervaringsdeskundigen en rouwexperts. De stemmen van Victor Chevallier en Pieter van der Oest nemen je mee in deze gesprekken en brengen de waarde van de gesprekken duidelijk naar voren.


Rouwdoula

Patty Duijn voert in haar podcastserie doodgewone gesprekken over verlies en rouw, met bekende en onbekende Nederlanders. Zij is in staat om op een ontspannen en natuurlijke manier impactvolle thema’s over tafel te laten gaan en zet de luisteraar aan tot denken en biedt hulpmiddelen. Haar manier van interviewen en vertellen zorgt voor een fijne sfeer waarin heftige gesprekken kunnen worden gevoerd zonder het gewicht van het gesprek bloot te geven.


Held in Eigen Verhaal

Hoe ga je om met rouw en verlies?

In deze aflevering van haar podcast gaat Iris Enthoven in gesprek met Remco Groenewegen. Remco is een rouwcoach en praat over het verlies van zijn ouders op jonge leeftijd. Als ervaringsdeskundige praat hij over het omgaan met verlies en het rouwproces. Daarbij bespreekt hij ook de benadering van mensen die rouwen en de algemene bespreekbaarheid van rouw.


Met Groenteman in de kast

37: Nynke Sietsma, journalist (Met Groenteman in het nieuwe normaal)

Nynke Sietsma, freelance journalist voor veel mediabedrijven, beleefde het donkerste jaar van haar leven. Haar zoontje Berend overleed op 28 oktober op 4-jarige leeftijd. De presentator kent haar via haar Instagram en Twitter, waar ze de ziekte van Berend heel intiem en op een goede manier deelde. Nynke vertelt hoe het ging, hoe het gaat en hoe ze met de haar ervaringen doorgaat met haar man en dochter. De presentator gaat een intiem gesprek aan met Nynke over haar ervaringen en gevoelens en brengt dit in deze aflevering op een fijne manier naar buiten.


DAMN, HONEY

Aflevering 56 – Over rouwen en hoe dat moet 

Aflevering 56 van de podcast DAMN, HONEY, de podcast over alle onderwerpen waar vrouwen in deze tijd mee moeten dealen, gaat het over rouw. De gasten zijn Nellie Benner en Laura Kools. Nellie verloor als twintiger haar moeder en maakte de documentaire ‘Ik rouw van jou’ over de tegenstrijdigheden van het verliezen van een ouder op jonge leeftijd. Laura praat over het verliezen van haar beste vriendin en de afwezigheid van informatie over dit onderwerp.


Jesse&

Rouw neem je dag voor dag | Jesse & Liesbeth Rasker | #12

Tijdens deze aflevering praten Jesse Klaver en Liesbeth Rasker over hun verschillende ervaringen met rouw. Hun verlies is onderverdeeld in verschillende levensfases en verschillende relaties met de overledenen. Liesbeth is zelf podcastmaker en bespreekt in haar podcast ook het rouwproces. Samen bespreken zij hun ervaringen en behoeftes ten tijde van het rouwproces.


De Dode Moeders Club

De wekelijkse podcast van Linda waarin zij de dood, rouwen en leven met verlies bespreekbaar maakt onder jongvolwassenen die een ouder zijn verloren. De ene week met gast en de andere week zonder.

Linda over haar podcast:

‘Ben jij lid van de club? Sorry, ik weet dat dit niet de tofste club is om bij te horen. Ik hoop je met deze podcast een fijne plek te geven om je even terug te trekken, herkenning te vinden, te lachen, te huilen en je te laten inspireren om alsnog alles uit het leven te halen. Rouwen is eenzaam, dus laten we het vooral gezellig samen doen.’


Rouwverwerking doe je zo..

Jacqueline Nagelkerke is ervaringsdeskundige op het gebied van rouw en verlies en neemt haar luisteraars mee op een tocht om de gelukkigste versie van zichzelf te worden. Rouw en verlies is niet alleen het overlijden van een dierbaar persoon maar het is ook meer dan dat; het verliezen van je baan, een vriendschap, je hond of kat. Het is een breed scala van emoties. Jacqueline wandelt met haar luisteraars mee tot er weer vertrouwen in de toekomst is. Tot de luisteraar de kern van het innerlijk gevecht bereiken.


Ik Mis Je

In de podcast van Ik mis je luister je naar intieme gesprekken over rouw, verdriet en troost. Volgens rouwdeskundige en psycholoog Manu Keirse kun je rouw niet verwerken, maar hoogstens overleven. In vier afleveringen vertellen Angela, Joachim, Laura en Lies in gesprek met Manu hoe zij omgaan met verlies en gemis in hun leven. Met muziek van BARTH.


Rouw doet Leven – Van Verlies naar Veerkracht

De podcast serie Rouw doet Leven maakt rouw en verlies in al zijn facetten bespreekbaar. Want rouwen is niet alleen maar verdrietig en pijnlijk, maar ook vaak heel mooi en intens en vol van leven! Aan de hand van Deborah van der Mars haar eigen verhaal en interviews met gasten, ervaringsdeskundigen en rouw experts, zorgt zij voor het échte gesprek over wat verlies in ons leven kan betekenen.


Café Doodnormaal dé Podcast

‘Als je zomaar een gesprek over het levenseinde begint, schrikken mensen zich vaak dood. Dat maakt het moeilijk om erover te praten,’ hoort NVVE Jongeren maar al te vaak. Dat moet en kan anders, vinden zij. Dus lanceerden ze Café Doodnormaal dé Podcast. Een serie zeer toegankelijke gesprekken met experts over dat lastige onderwerp waarmee we allemaal een keer te maken krijgen. De NVVE zet zich in voor keuzevrijheid aan het einde van het leven. Zij geven voorlichting over het zelfgekozen levenseinde, verstrekken wilsverklaringen, adviseren en ondersteunen onze leden en strijden voor nog meer keuzevrijheid rondom het levenseinde.