Praatgroepen

Een verlies laat vaak diepe sporen achter in een leven. Het kan je wereld op z’n kop zetten, raken aan wie je zelf bent, vragen hoe nu verder oproepen en dromen en verwachtingen overhoop gooien. Ook wanneer je wel de draad van het leven op kan pakken, blijft het verlies bij je. Hoewel het niet altijd makkelijk is om te praten over ervaringen die je zo diep hebben geraakt, kan het fijn zijn om te ervaren dat je niet de enige bent die iets dierbaars is kwijtgeraakt. Ben jij jong en op zoek naar een plek om jouw verlies te delen in een veilige omgeving? Heb jij een dierbare verloren of ervaar je verlies van identiteit, dromen of verwachtingen door ziekte of een ingrijpende gebeurtenis in jouw leven, dan zijn de praatgroepen van RNJ misschien iets voor jou. In drie wekelijkse bijeenkomsten zullen we met verschillende uitwisselingsvormen, verhalen en gedichten proberen samen betekenis te geven aan verlies. In elke bijeenkomst staat een thema centraal zoals ‘de betekenis van verlies voor jou’ of ‘waarden en verlies’. Waarbij de laatste gaat over wat jij belangrijk vindt in het leven en hoe dat zich verhoudt tot jouw verlieservaring. Op deze manier krijg je langzaam maar zeker woorden om te beschrijven wat verlies voor jou betekent.

Wanneer: donderdagavond 3, 10 en 17 maart van 20:00-21:30
Waar: Kromme Nieuwegracht 29, Utrecht


Wie begeleidt de avonden?
Marieke van Belle – humanistisch geestelijk verzorger in opleiding

‘In het huishouden waarin ik ben opgegroeid was veel niet bespreekbaar. En als ik er zo over nadenk is dit waarschijnlijk een reden dat ik op mijn 18e ben begonnen met de studie Humanistiek. Juist in deze studie is er ruimte voor existentiële vragen en heb ik geleerd mijn emoties te delen. Ik denk dat het waardevol is om een plek te hebben waar ervaringen kunnen worden gedeeld en waar het mogelijk is om samen betekenis te geven aan verlies. Daarom organiseer ik, met de kennis en ervaring die ik heb opgedaan in het begeleiden van existentiële groepsgesprekken in mijn studie Humanistiek, praatgroepen bij RNJ. Mijn uitgangspunt is een brede opvatting van verlies en rouw, waarbij een verlieservaring ook vaak doorwerkt in jouw idee van wie je bent, de betekenis die je ervaart in het leven, je verwachtingen of dromen. Daarnaast vind ik het belangrijk ruimte te creëren voor een diversiteit aan verlieservaringen. Elk verlies is uniek en verdient aandacht’


Meld je aan door te mailen naar:

Vermeld in de mail je volledige naam, je telefoonnummer, of je beschikbaar bent op de bovengenoemde data en de reden dat je je aanmeldt voor de praatgroep. Als je aanvullende vragen hebt kan je deze ook meesturen in de mail!