Broederziel alleen?

Het verlies van een broer of zus een plaats geven
Minke Weggemans

Zoals de titel al doet vermoeden, is dit boek een aanrader wanneer je een broer of zus hebt verloren. Weggemans was zelf 21 jaar toen haar broer Wim (32) plotseling overleed. Ze erkent dat het verlies van een broer of zus biologisch gezien ‘het meest dichtbije’ verlies is: je had het ook zelf kunnen zijn. Toch wordt er weinig over gesproken of naar gevraagd. Misschien merk je dat zelf wel doordat de meeste aandacht naar de ouders of partner jouw overleden broer of zus gaat. Schrijver en priester Marinus van den Berg noemt het daarom ook wel de ‘onderschatte rouw’. Door het verlies niet te ontkennen, ontdek je wellicht dat met je broer of zus ook een stukje van je eigen identiteit verloren is gegaan. Volgens Weggemans nodigt het proces dat daarop volgt je uit, om op een nieuwe manier je plek in te nemen als broer of zus en daarnaast de overleden broer of zus een eigen plek te geven. 

“Het boek wil een hulp zijn voor mensen die zich willen bezinnen op de vraag wat hun broer of zus voor hen betekent. En nog belangrijker: de vraag wat zij zelf willen betekenen als broer of zus, zowel binnen als buiten hun eigen familie.”

Naast ‘Broederziel alleen?’, heeft Minke Weggemans nog meer boeken geschreven over het verlies van een broer of zus. Namelijk: ‘Als je een broer of zus verliest’, ‘Broers rouwen ook’ en ‘Rouw in de zijlijn’.