Regelen en Hulp

Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier. Bij de één is daar meer tijd voor nodig dan bij de ander. In de meeste gevallen voelen mensen zich naarmate de tijd verstrijkt iets beter. Dat geldt echter niet voor iedereen. Wanneer je merkt dat de rouw na een jaar niet minder wordt of het juist erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan beoordelen welke behandeling of soort hulpverlener bij jouw klachten past en je vervolgens doorverwijzen. Ook voor mensen die zich wel beter beginnen te voelen na verloop van tijd kan het overigens fijn zijn om met een hulpverlener of lotgenoot te praten.

Huisarts – Praktijkondersteuner

Lichte psychische klachten kan de huisarts zelf behandelen. De huisarts doet dat in samenwerking met de praktijkondersteuner GGZ (geestelijke gezondheidszorg). De praktijkondersteuner werkt onder de verantwoordelijkheid van de huisarts. De praktijkondersteuner kan jou helpen te begrijpen wat nu precies het probleem is en kortdurende begeleiding geven.

GGZ

Rouw is geen psychiatrische ziekte, maar een tijdelijke toestand die geleidelijk zal overgaan naar een staat waarin iemand de situatie beter begrijpt en met die situatie om leert te gaan. Bij de één verloopt dat proces gemakkelijker dan bij de ander. Mensen waarbij grotere problemen ontstaan kunnen om hulp vragen bij de GGZ.

Lichte tot matige psychische problemen vallen onder de zogenaamde basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. De behandelingen die daaronder vallen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit gesprekken met een psycholoog, psychotherapeut of een psychiater.

Een bekende rouwpsycholoog is Prof.dr. Manu Keirse. Hij is een Vlaamse klinisch psycholoog en specialist in het omgaan met verlies en verdriet. Over dat onderwerp heeft hij meerdere boeken geschreven, zoals: ‘Helpen bij verlies en verdriet’ en ‘Vingerafdruk van verdriet’. Eén van zijn belangrijkste uitspraken is: “rouw verwerk je niet, je overleeft je verlies en leeft ermee”. Keirse geeft lezingen door het hele land. Je zou kunnen onderzoeken wanneer hij een lezing geeft bij jou in de buurt. Ook heeft hij veel interviews gegeven. De artikelen waarin deze interviews zijn verwerkt zijn het lezen waard.

Natuurlijk zijn er ook meer toegankelijke psychologen gespecialiseerd in rouw met wie je in contact kunt komen. Deze zijn vaak makkelijk te vinden via het internet. De meest voor de hand liggende manier om in contact te komen met een psycholoog is echter via jouw huisarts.

Coach

Ook een coach kan helpen bij problemen als verdriet en rouw. Mentale coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding die ondersteuning biedt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Een coach heeft een meer toekomstgerichte visie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een psycholoog die vooral focust op het verleden.

Een andere vorm van coaching is fysieke coaching. Het doel hiervan is om meer controle te krijgen over je eigen lichaam. Fysieke coaching kan gezien worden als een aanvulling op (mentale) coachingsgesprekken. Een fysieke coach kan je bijvoorbeeld begeleiden bij hardlopen, maar ook met behulp van ademhalingsoefeningen en aanraking. In de documentaire ‘Ik rouw van jou’ bezoekt Nellie Benner een fysieke coach, namelijk Markus Schnizer. Hij kan iemand het verdriet fysiek laten voelen door middel van aanraking. Hij kan je laten zien hoe je op dit moment omgaat met het verdriet. Vanuit daar geeft hij andere opties om het verdriet te accepteren en meer toe te laten. Zie voor het fragment de documentaire vanaf minuut 36:34.

  Bekijk het fragment

Website Markus Schnizer

Lotgenotengroep

Wanneer je geen behoefte hebt om één-op-één met iemand over jouw gevoelens en problemen te praten, kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan een lotgenotengroep. Dat is een praatgroep met lotgenoten onder leiding van professionals en/of ervaringsdeskundigen die je kunnen ondersteunen in jouw rouwproces. Het kan helpen om te horen hoe anderen hun rouw ervaren en hoe zij hier mee omgaan. Het aanbod van lotgenotengroepen verschilt per locatie maar ze zijn over het algemeen te vinden via het internet of sociale media groepen.

Humanitas en Prezens

Humanitas biedt aan zowel jongeren als volwassenen programma’s aan die zien op hulp bij rouwverwerking.

Humanitas en Prezens (jeugdpreventie GGZ) bieden ondersteuning aan Amsterdamse jongeren en scholieren in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar. Deze lotgenotengroep is dus specifiek gericht op jongeren die rouwen en wordt kosteloos aangeboden aan bovenstaande jongeren. De groep erkent dat het verliezen van een dierbare op jonge leeftijd zeer ingrijpend is. De lotgenotengroep ‘Jongeren in Rouw’ biedt de ruimte om dat verdriet op jouw eigen manier en tempo te verwerken. de groep komt samen tijdens acht bijeenkomsten waar ieders gevoelens en ervaringen centraal staan. het belangrijkste is dat de jongeren elkaar herkenning, erkenning en steun kunnen geven. Zowel jongeren die recent een verlies mee maakten als jongeren voor wie dit langer geleden is, zijn welkom. De groep bestaat uit vijf tot acht personen en wordt begeleidt door twee professionals van Prezens en Humanitas. In de loop van een paar maanden komt de groep zo’n acht keer bij elkaar.

Daarnaast biedt de groep ‘Jongeren in Rouw’ ook kortdurende individuele coaching (voor jongeren zelf, maar ook voor ouders/andere naasten/ en is er een online platform. Enkele malen per jaar wordt er voor jongeren een online rouwcafe georganiseerd. En als je een vraag hebt over rouw kun je direct online in contact komen met een vrijwilliger. Zij zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9 uur tot 17 uur via Whatsapp: 06-53825511.

Humanitas biedt naast het programma ‘Jongeren in Rouw’ ook een programma aan voor jongeren en volwassenen van 20+, namelijk ‘Steun bij Rouw’. Dat programma bestaat uit zowel 1-op-1 in de vorm van maatjescontact met een vrijwilliger, als ook lotgenotengroepen. Anders dan ‘Jongeren in Rouw’, wordt ‘Steun bij Rouw’  aangeboden bij Humanitas afdelingen door heel Nederland. Check de website van Humanitas of het programma ook bij jou in de buurt wordt aangeboden.

Contactinformatie landelijk bureau:

E-mail: info@humanitas.nl

Telefoonnummer: 020 5231100

Website Humanitas

Stilgeweest

Omdat veel jongeren die in de rouw zijn tegen een muur van onbegrip oplopen, besloten Patti en haar kinderen deze website op te richten. Zij verloren Bas aan zelfdoding en werden in ontreddering achtergelaten. Hun rouw en vragen omtrent rouw hebben zij eind 2018 omgezet in een website met informatie voor lotgenoten. Op toenwashetstil.nl kom je zo’n beetje alles tegen op het gebied van rouw na zelfdoding, zo ook de verhalen van Patti en haar kinderen. Op stilgeweest.nl beperken zij zich tot de verhalen van de jongeren. Zodat andere jongeren er iets van herkenning in vinden, zodat je weet dat niks gek is en zodat je weet dat je ook na een ingrijpend verlies echt weer verder kunt.

Website Stilgeweest

Website Toenwashetstil

Dearly

Rouwen kan soms best eenzaam voelen. Het kan daarom fijn zijn om met iemand te praten die iets heeft meegemaakt dat vergelijkbaar is met jouw verlies. Wellicht bestaat er bij jou in de buurt geen lotgenotengroep of vind jij het niet prettig om jouw verhaal aan een grotere groep mensen te vertellen. In dat geval biedt de app Dearly een laagdrempelige oplossing. Naast het verstrekken van praktische informatie en artikelen over rouw, biedt Dearly de mogelijkheid om te chatten met iemand die ook een dierbare is verloren; een zogenaamde ‘buddy’. Ook zijn er professionals aangesloten bij Dearly waarmee jij in contact kunt komen. 

Dearly heeft momenteel twee soorten, maandelijks opzegbare, abonnementen. Het vinden van één buddy per maand, het onbeperkt lezen van artikelen en het vinden van professionals is gratis. Tegen een kleine maandelijkse (of jaarlijkse) bijdrage biedt de app meer mogelijkheden, zoals het onbeperkt uitnodigen van buddies en een kennismakingsgesprek met professionals.